Telefoonnummer zoeken

Als je gebeld bent door een telefoonnummer, dan geeft de nummerherkenning van het toestel vaak aan door wie je gebeld bent. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zit te wachten op een belangrijk telefoontje en weet wie je terug moet bellen. Als deze persoon of dit bedrijf in jouw contacten staat, dan krijg je ook direct in beeld te zien wie jou gebeld heeft. Dat is niet altijd het geval ondanks dat veel telefoons al wel van een groot aantal nummers informatie kunnen tonen die van internet gehaald wordt. Als je niet weet door wie je gebeld bent, maar wel het nummer hebt, dan kun je het telefoonnummer opzoeken.

 

Waarom opzoeken?

Een telefoonnummer opzoeken kan in verschillende opzichten handig of verstandig zijn. Door het zoeken naar het telefoonnummer kun je bijvoorbeeld in de meeste gevallen achterhalen wie jou gebeld heeft. Op die manier weet je misschien al waar het over gaat en kun je deze persoon of dit bedrijf terugbellen. Het kan ook zijn dat je door het zoeken naar een nummer tot de ontdekking komt dat je te maken hebt met een telefoonnummer dat voor oplichting of fraude gebruikt wordt. Dat moet je het nummer juist niet terugbellen maar blokkeren en een melding maken bij jouw telefoonprovider. Natuurlijk is het ook handig om een telefoonnummer op te zoeken als jij juist de persoon bent die wilt bellen.

 

Opbouw van een telefoonnummer

Een telefoonnummer bestaat uit getallen die vaak in een bepaald opzicht logisch elkaar opvolgen. Zo begint in Nederland elk mobiel telefoonnummer met de getallen 06 en begint elke vaste telefoonlijn met een netnummer. Nederlandse telefoonnummers zijn opgebouwd uit 10 getallen die in verschillende volgordes verdeeld kunnen zijn. Als je internationaal belt of gebeld wordt, dan is er aan het telefoonnummer nog een landnummer toegevoegd. Voor Nederland is dat het landnummer 0031, ook wel +31. De landcode, in dit geval 0031, vervangt de eerste 0 van het netnummer.

 

Kengetallen

Het tweede deel van het telefoonnummer, of het eerste deel als je nationaal belt, is het kengetal of netnummer. Deze reeks is opgebouwd uit 3 of 4 getallen in Nederland en wordt gebruikt om vanuit een regio te bellen naar een nummer in een andere regio. Als het telefoonnummer in dezelfde regio gevestigd is, dan hoeft het netnummer niet ingetoetst te worden. De meeste netnummers zijn regio gebonden. Grotere regio’s hebben een netnummer van 3 getallen zodat het abonneenummer met 7 getallen langer is dan die bij regio’s met een netnummer van 4 getallen. Op die manier kunnen er meerdere telefoonnummers worden uitgegeven.

 

Abonneenummers

Voor bedrijven en informatiediensten worden vaak aparte kengetallen gebruikt zoals 085, 087, 088, 0800 en 0900. Het daadwerkelijke telefoonnummer is het abonneenummer. Dit is een unieke reeks van getallen die aan een bepaalde abonnee zijn toegewezen. Zo heeft elke telefoonlijn in Nederland een uniek nummer waardoor alle nummers van elkaar kunnen worden onderscheiden. Als je binnen dezelfde regio belt van een vaste lijn naar een andere vaste lijn, dan hoef je alleen het abonneenummer te draaien.